Νέα ΚΕΓ

Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ (1929-2016): Ψήφισμα του ΚΕΓ

Έφυγε από τη ζωή ο φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης, σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία θα τελεστεί την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ  (1929-2016)

 

Άρθρο του καθηγητή Ι. Καζάζη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα νέα αρχαία για πολλούς»

Την πρόταση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) για την αναμόρφωση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και Λύκειο καταθέτει με παρέμβασή του στην νέα ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος του εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας Ερευνητικού Ιδρύματος, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης.

 

Ακολουθεί το άρθρο-παρέμβαση του Ι.Ν. Καζάζη:

Οι καθηγητές Ι.Ν. Καζάζης και Χρ. Χαραλαμπάκης συζητούν για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας

Ο Καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και ο Γιάννης Καζάζης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, συζητούν για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, τη σημασία του νέου θεσμού, τους λόγους για τη θέσπιση της νέας αυτής παγκόσμιας ημέρας, εξετάζουν τη διαχρονία και την πολυμορφία της ελληνικής γλώσσας καθώς και τη διδασκαλία της εντός και εκτός συνόρων. 

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ του ΑΠΕ-ΜΠΕ: 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Πώς ήταν τα αρχαία graffiti; Επιγραφές & διάλεκτοι αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων σε δύο νέες εκδόσεις του ΚΕΓ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ του ΑΠΕ-ΜΠΕ: 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Πώς ήταν τα αρχαία graffiti; Επιγραφές & διάλεκτοι αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων σε δύο νέες εκδόσεις του ΚΕΓ

Συμμετοχή του ΚΕΓ στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (12-15/5/16)

Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί στις 12 -15 Μαΐου 2016, στη ΔΕΘ – HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13 & 15.

ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ: ΡΩΣΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

3o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΕΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ

ΠΑΙΔΙΚΗ, ΕΦΗΒΙΚΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 15:00 - 21:00 / Παρασκευή & Κυριακή 10:00 - 21:00 / Σάββατο 10:00 - 22:00

 

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει με τις εξής εκδηλώσεις:

 

13 Μαΐου 2016

Ημερίδα: Προετοιμάζοντας τον νέο τύπο δασκάλου για τον 21ο αιώνα (16/4/16)

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο πλαίσιο του Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» συνδιοργανώνουν την Ημερίδα: Προετοιμάζοντας τον νέο τύπο δασκάλου για τον 21ο αιώνα. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 16 Απριλίου  του 2016, από τις 9:30 π.μ. μέχρι τις 13:30 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, Β.

Στην TV 100 και στην εκπομπή «Τομές στην Επικαιρότητα» του Παντελή Σαββίδη φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης

Το θέμα «Πρόσφυγες, Ελληνική Γλώσσα, Ελληνικός Πολιτισμός» συζητήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής «Τομές στην Επικαιρότητα» του Παντελή Σαββίδη με προσκεκλημένους τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγητή Ιωάννη Καζάζη και τον Καθηγητή Φιλολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Τζιφόπουλο.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναδημοσίευση συνέντευξης προέδρου του ΚΕΓ (23/2/16)

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναδημοσίευση συνέντευξης προέδρου του ΚΕΓ, καθ. Ιωάννη Καζάζη.

Πρόταση δημιουργίας «κλασικών τάξεων» σε επιλεγμένα Γυμνάσια και Λύκεια

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σμαρώ Αβραμίδου, Θεσσαλονίκη, 23/02/2016

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή μεταφράσεων νεοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων δημοσιευμένων σε ξενόγλωσσα περιοδικά στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

Αναρτήθηκαν οι πληροφορίες για τις μεταφράσεις έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου