Νέα ΚΕΓ

Ημερίδα: Προετοιμάζοντας τον νέο τύπο δασκάλου για τον 21ο αιώνα (16/4/16)

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο πλαίσιο του Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» συνδιοργανώνουν την Ημερίδα: Προετοιμάζοντας τον νέο τύπο δασκάλου για τον 21ο αιώνα. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 16 Απριλίου  του 2016, από τις 9:30 π.μ. μέχρι τις 13:30 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, Β.

Στην TV 100 και στην εκπομπή «Τομές στην Επικαιρότητα» του Παντελή Σαββίδη φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης

Το θέμα «Πρόσφυγες, Ελληνική Γλώσσα, Ελληνικός Πολιτισμός» συζητήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής «Τομές στην Επικαιρότητα» του Παντελή Σαββίδη με προσκεκλημένους τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγητή Ιωάννη Καζάζη και τον Καθηγητή Φιλολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Τζιφόπουλο.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναδημοσίευση συνέντευξης προέδρου του ΚΕΓ (23/2/16)

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναδημοσίευση συνέντευξης προέδρου του ΚΕΓ, καθ. Ιωάννη Καζάζη.

Πρόταση δημιουργίας «κλασικών τάξεων» σε επιλεγμένα Γυμνάσια και Λύκεια

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σμαρώ Αβραμίδου, Θεσσαλονίκη, 23/02/2016

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή μεταφράσεων νεοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων δημοσιευμένων σε ξενόγλωσσα περιοδικά στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

Αναρτήθηκαν οι πληροφορίες για τις μεταφράσεις έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Επιμορφωτική ημερίδα: Διδακτικές παρεμβάσεις στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, καθώς και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (5/3/16)

Η Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων Ημαθίας, Χριστίνα Α. Αραμπατζή, σε συνεργασία με τον «Σύνδεσμο φιλολόγων Ημαθίας» και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σας προσκαλούν σε Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα: Διδακτικές παρεμβάσεις στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, καθώς και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, 8.30 έως 14.30 στο χώρο του «Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας», στη Βέροια.

Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

Εκδόσεις ανοιχτής πρόσβασης του ΚΕΓ (open access)

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας εκπόνησε σειρά εκδόσεων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2013)

 

Β. Βασιλειάδης – Κ. Δημοπούλου (επιμ.), Σελιδοδείκτες. Για την ανάγνωση της λογοτεχνίας, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Θεσσαλονίκη, 2015.

 

Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας 2016

Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας Μαΐου 2016 

 

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας γνωστοποιεί ότι για το έτος 2016 οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων για την Πιστοποίηση Ελληνομάθειας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν ως εξής:

 

Επίπεδα Ημερομηνίες εξετάσεων:

 

Α1 Στοιχειώδης Γνώση (για παιδιά 8-12 ετών) Τρίτη 10 Μαΐου 2016 (πρωί)

 

Α1 Στοιχειώδης Γνώση (για εφήβους και ενηλίκους) Τρίτη 10 Μαΐου 2016 (πρωί)

 

Α2 Βασική Γνώση Τρίτη 10 Μαΐου 2016 (μεσημέρι)

 

Παρουσίαση του ΛΕΞΙΚΟΥ της ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΩΔΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (ΚΒΕ)

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του ΛΕΞΙΚΟΥ της ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΩΔΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (ΚΒΕ)

Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό» για το έτος 2016

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνει και φέτος εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό» (http://diadromes.greek-language.gr).

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν εμπλεκόμενοι στη ή/και ενδιαφερόμενοι για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που είναι:

Δελτίο Τύπου: Τιμητική εκδήλωση για τον Εμμανουήλ Κριαρά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τιμητική εκδήλωση για τον Εμμανουήλ Κριαρά

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 η τιμητική εκδήλωση για τον Εμμανουήλ Κριαρά που διοργάνωσε το 18ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κεραμιδάς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου Μαρία Γκουγκούδη.

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου